Ģeokupols

Home / Salmu mājas / Ģeokupols

Kamēr mēs (es) cīnāmies ar  jumta pārkari, pareizu maisījumu un ko tik vēl ne, ir vīri, kas iet soli uz priekšu un veic izmēģinājumus jaunā sfērā – salmumāja – ģeokupols. Lai gan pasaules praksē tas nav pirmais mēģinājums, tomēr nav dzirdēts par šādu tehnisku risinājumu mēģinājumu vismaz Baltijas valstu robežās. Ideja ir interesanta, tomēr pieprasa daudz interesantu eksperimentu, sapratni par materiāliem, vielām un to raksturlielumiem, zināšanas par materiālu izmaiņām saules staru un lietus iedarbībā. Tomēr neiespējami tas nav. Iepējams – iegūstot gana daudz pieredzes šādi varētu būvēt arī dzīvojamās mājas ar ievērojami lielāku platību.Kas ir ģeokupols definīcijas izpratnē ar paskaidrojumiem var apskatīt šeit WIKIPEDIA, tomēr galvenā lietas būtība ir  – būvei ir sfēriska forma (daļa no sfēras) un tās konstrukciju veido latas, kas savienojas trīstūros vai sešstūros un no tiem kopā veido apaļo formu. Gatis nolēma šo kontrukciju veidot tālāk apaudzējot ar salmu ķīpām un tad pārklājot ar māla maisījuma javu un panāk tā ūdensnecaurlaidību. Saprotams sarežģītākais šeit ir panākt materiālu ūdensizturību un vienlaicīgi saglabāt elpojošu konstrukciju. Versijas bijušas dažādas un vēl pilnībā nav pieņemts lēmums  – lineļļas piesūcināšana, bišuvaska piesūcināšana, un daudz dažādi ķīmiski savienojumi/produkti, piemēram, dziļā grunts. Pagaidām tam vēl jāpagaida, jo vispirms jāpaspēj uzstrādāt iekšpuses apmetums. Tas visdrīzāk iedos savu mitrumu salmos un, ja mitrumam priekšā būs ūdens un tvaika necaurlaidīga plēve, tad mitrums no salmiem ārā vairs netiks.

Ar apmetumu iekšpusē šai konkrētajai būvei ir sarežģīti, jo ir tikai vienas durvis un nav logu, līdz ar to panākt caurvēju, kas paātrina žūšanu, ir neiespējami. Tas noved pie ārkārtīgi lēnas žūšanas, pie kam apmetuma slānis sanāk ievērojama biezuma un man tas žuva vairākas nedēlas ar visu caurvēju.

Vēl tikai jāpiemin, ka būve paredzēta kā pirts, kas risinājumus un mitruma kontroles jautājumus sarežģī vēl vairāk. Tomēr ceru, ka puišiem tas izdosies!

Attālinoties no tehniskām lietām un pievēršoties vizūlajam iespaidam, jāsaka, ka būve ir ārkārtīgi interesanta un pirmajā brīdī pat nevar saprast ar ko tas asociējas. Visdrīzāk ar  lielu māla pīrāgu bļodu, kas ir apgāzta un tai pievienots skurstenis. Būtu jauki, ja tā beigās neizmainītu krāsu. Zemāk pa kādai bildei, vēl tik piebildīšu, ka puiši ir tie paši, kas Mālpilī uzbūvēja milzu cūku, kā eksperimentu tai, ko Rīgas dome grasījās izgatavot centrāltirgus “greznošanai”. Arī cūka iekļuva foto.